Játék app készítés Android és iOS eszközökre

Előzetesen a játék applikációk készítéséről

Játék applikáció fejlesztés

A játékokat a méltán népszerű Unity játékfejlesztő-motorral készítjük. A kisebb grafikai megoldásokat házon belül oldunk meg, összetettebb, 3D megoldásokra pedig egy partnercégünk grafikai stúdióját használjuk. Alkalmazunk 2D és 3D grafikákat egyaránt, folyamatosan használunk AR-VR (Augmented Reality/Kiterjesztett valóság – Virtual Reality/Virtuális valóság) megoldásokat, valamint a gyorsulás és a szöggyorsulás kihasználására giroszkóp és egyéb szenzor adatokat.

Fizetési megoldásként alapvetően az in app purchases (alkalmazáson belüli vásárlásokat) használjuk, az Apple irányelvei szerint. A játék appokat alapvetően két csoportra oszthatjuk, az egyik az oktatás, a másik pedig a szórakoztatás-profit céllal készített alkalmazások.

Játék applikációk az oktatásban

Sokan bele sem gondolnának, de a játékfejlesztés egyik legfontosabb szegmense az oktatás, melyben játékos feladatokon keresztül sajátíthatják el tudásukat a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A legújabb kutatások szerint sokkal hatékonyabban tanulhatunk az ehhez hasonló módszerekkel, valamint kevésbé terheli meg az agyunkat és koncentráltabban, hosszabb ideig vagyunk képesek az új információk befogadására. Egyre népszerűbbek a memorizálási játékok alkalmazása, mely lényege, hogy a játékok során a játékosok gyakran kerülnek egymással interakcióba, egymástól is többször hallják és látják a megtanulandókat, mindeközben sokat nevetnek, tehát sok apró pozitív érzés és élmény kapcsolódhat a tanulandó információkhoz.

A játékosok a feltett kérdések megválaszolása alapján pontokat vagy jutalmakat kaphatnak, így tovább lehet fokozni a tanulási morált. A játék applikációkban lehetőség van az élettel megegyező, vagy nagyon hasonló szituációk szimulálására, mint például banki tranzakciók, hitel ügyintézés, megtakarítások..stb., ezáltal a gyermekeknek egyfajta felkészülést jelenthet, vagy rehabilitációs célokat is szolgálhat.

Szórakoztatás-profit célú játék applikációk

A játékkészítés másik szegmense szórakoztatási és pénzkeresési céllal készül, illetve ezek ötvözetével. A legújabb trendek szerint ezek a játékok ingyenesen letölthetők és ingyenesen is használhatók, de a játékon belüli például gyorsabb szintlépéshez már úgynevezett mikrotranzakciókat is igénybe vehetünk. Ezek a tranzakciók többnyire alacsony összegűek, pár centért vagy párszáz forintért előnyökre tehetünk szert versenytársainkkal szemben. Például 0.49 dollárért vagy 195 forintért kaphatunk erősebb fegyvert vagy több nyersanyagot amiből gyorsabban építkezhetünk, újabb muníciót vehetünk.

Ez az üzleti logika a nagy számok törvényén alapul, ingyenes alkalmazás révén rengetegen letöltik és megszeretik a játékot, de sokan türelmetlenek és látják, hogy a versenytársak jóval fejlettebbek, vagy erősebbek, így ezekkel a mikrotranzakciókkal próbálják ellensúlyozni a helyzetüket. Ennek köszönhetően egy kellően nagy játékos táborból nagy mennyiségű mikrotranzakció keletkezik, és lévén, hogy -sok kicsi sokra megy- a havi bevétel már jelentős lehet.

Marketing, a játékfejlesztés lényege

Természetesen a játékot először meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a felhasználókkal. Egy játék készítésénél nagyon fontos a folyamatos fejlesztés, a logika és a szép, igényes grafika. Egy jó logikával készített játék, igényes grafikai munkával nagyon sikeres lehet, amennyiben megfelelő marketing is áll mögötte. A piackutatást követően érdemes a megálmodott játék egy úgynevezett béta verzióját elkészíteni, majd a sikeres tesztelésekkel egyidőben egy landing-page oldalon promótálni. A promótálásra számos eszköz létezik, mint például a social media, Google Ads hirdetések, SEO és ASO megoldások, melyekben szintén segítséget tudunk nyújtani. A már letölthető, éles verziót is folyamatosan fejleszteni kell! Nincs annál rosszabb, amikor egy játékban elérjük a legmagasabb szintet, vagy legyőzzük a főellenséget az utolsó pályán és VÉGE. Legtöbb ilyen esetben a játékot a felhasználók eltávolítják, vagy egy nem használt mappába helyezik át.

Sokan elkövetnek egy hibát, figyelmen kívül hagyják a játékra adott értékeléseket és visszajelzéseket. Ezek az információk nagyon fontosak, érdemes őket kigyűjteni és a további fejlesztésekhez felhasználni.

Összefoglalva tehát egy játék készítésénél a legfontosabb tényezők a következők

  • Piackutatás
  • Jó játéklogika és grafika
  • Megfelelő marketingkoncepció
  • Folyamatos fejlesztések
  • Értékelések, feedbackek kiértékelése

Mennyibe kerül és mennyi idő a fejlesztés?

Egy átlagos játék applikációt nettó 8.000.000 forinttól Store feltöltéssel együtt elkészítünk Android és iOS rendszerekre. Határidőt tekintve érdemes 40-60 munkanappal számolni a nyers fejlesztési időt.

Pontos árat természetesen akkor tudunk mondani, miután megismerjük és áttanulmányozzuk a projektet. Kétféle formában lehetséges ez: az egyik, amikor a Megrendelő részletes (akár szakmai) specifikációt biztosít az ötletéről és erre 2-3 munkanapon belül pontos árat és határidőt tudunk kalkulálni. A másik lehetőség, amikor még nincs dokumentációja az elképzeléséről, csak vázlatokban, képmetszéseken vagy gondolatokban létezik a terv. Ezesetben lehetőséget biztosítunk egy funkcionális IT specifikáció készítésére, amit titoktartási nyilatkozat mellett, rövid határidőre és kedvező áron ajánlunk. További információk: IT specifikáció készítés.

Költség

Időigény

Stabilitás

Sebesség

Eszközlefedettség