iOS alkalmazás fejlesztés
iOS alkalmazás készítés

Mit kell tudni az iOS alkalmazás fejlesztésről?

iOS applikáció fejlesztés

Az iOS a világon a második legelterjettebb operációs rendszer, az eladott mobileszközök ~13%-a iOS rendszeren működik. Kizárólag az Apple saját termékeire, az iPhone, iPod touch és iPad készülékekre fejlesztenek.

A kedvezőtlen Store-feltöltés követelményeknek, elvárásoknak és a korlátozott telepítésnek köszönhetően a fejlesztés költsége is magasabb a konkurenstől.

Az applikáció feltöltésekor rengeteg kérdésre kell választ adni, részletesen átvizsgálják az Apple fejlesztői az új alkalmazást és bármilyen apró hiba vagy hiányosság esetén "visszadobják".

Hiába készül el a letesztelt applikáció határidőre, sok esetben az App Store hátráltatja a publikálást. Létezik egy iránymutatás (a feltöltés előtti ellenőrzőlista - checklista), amire érdemes egy pillantást vetni... App Store Review Guidelines -nak hívják.

Érdemes azonban ezt a ~13%-ot is kihasználni, főleg, hogy ez a szám nem konstans, egyes területeken magasabb százalékot ér el, Észak-Amerikában például piacvezető és egyre jelentősebb sikereket ér el. Magyarországon viszont megállja a helyét ez az érték, és egyre több cég keres fel minket, akiknek a dolgozói kizárólag Apple termékeket használnak.

Az iOS operációs rendszer jól optimalizált, ugyanaz az alkalmazás sokszor gördülékenyebben fut ezeken a - többnyire kisebb teljesítményű - készülékeken. Az iOS applikáció fejlesztéshez azért választottuk a Flutter - Xcode keretrendszert, mert így az úgynevezett cross-platform fejlesztést tudjuk megvalósítani, tehát elviekben elegendő megírni az alkalmazást egyszer és az elkészült kódot kisebb korrigálásokkal le tudjuk fordítani iOS és Android verziókra. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha valaki megrendel egy iOS applikáció fejlesztést, annak "ajándékba" jár az Android verzió és fordítva. Rengeteg munka van mindkét platform hibamentes lefejlesztésével, tesztelésével és feltöltésével a Store-okba. Konkurens fejlesztő cégekhez viszonyítva kedvezőbb áron tudjuk kiajánlani az applikáció fejlesztést és (a fentieknek köszönhetően) mindkét platform megrendelése esetén további kedvezményt biztosítunk.

Mennyibe kerül és mennyi idő a fejlesztés?

A költségeket tekintve egy iOS alkalmazás elkészítési költsége és határideje 25-30%-al magasabb lehet a többi ismert platformhoz képest. Egy egyszerű iOS applikációt már nettó 3.500.000 forinttól Store feltöltéssel együtt elkészítünk. Pontos árat természetesen akkor tudunk mondani, miután megismerjük és áttanulmányozzuk a projektet. Kétféle formában lehetséges ez: az egyik, amikor a Megrendelő részletes (akár szakmai) specifikációt biztosít az ötletéről és erre 2-3 munkanapon belül pontos árat és határidőt tudunk kalkulálni. A másik lehetőség, amikor még nincs dokumentációja az elképzeléséről, csak vázlatokban, képmetszéseken vagy gondolatokban létezik a terv. Ezesetben lehetőséget biztosítunk egy funkcionális IT specifikáció készítésére, amit titoktartási nyilatkozat mellett, rövid határidőre és kedvező áron ajánlunk. További információk: IT specifikáció készítés.

Költség

Időigény

Stabilitás

Sebesség

Eszközlefedettség