Hybrid applikáció fejlesztés
Mi az a hybrid applikáció?

Általános infók, árak és határidő

Hybrid applikáció fejlesztés

Mi az a hybrid applikáció?

A hybrid applikáció alapvetően két részből tevődik össze, az egyik a natív rész, a másik pedig a webes rész. Ezt a két területet dolgozzuk össze egy alkalmazáson belül, ennek köszönhetően az applikáció egyes elemei natívan (az alkalmazásfejlesztésben használatos SWIFT vagy C# nyelven) íródnak és működnek, egyes elemek pedig a jól bevált webes megoldásokkal (HTML, CSS, JavaScript és PHP nyelven). Az így készült alkalmazások ideális megoldást kínálnak olyan projektek megvalósítására, melyek szorosan kötődnek egy weboldalhoz, vagy rendszeres frissítést igényelnek.
A hybrid applikációkhoz legtöbbször kapcsolódik egy weboldal és egy adminisztrációs felület, ez utóbbin keresztül az alkalmazások és a weboldal tartalma egyidejűleg módosítható. Ilyen esetek lehetnek például árváltozás, felhasználók kezelése, új tartalom feltöltése vagy meglévő szerkesztése.

Milyen előnyökkel jár egy hybrid alkalmazás?

A legnagyobb előnye az egyszerű kezelhetőség és továbbfejleszthetőség. Egy átlagos natív alkalmazást a Store publikálást követően úgy van módunk frissíteni vagy fejleszteni, hogy az applikáció forráskódját újraírjuk és újból feltöltjük a Store-okba. Ez esetben a felhasználók egy értesítést kapnak, hogy újabb verzió érhető el az adott alkalmazásnál, melyet letölthetnek és frissíthetnek.
A hybrid applikáció esetén erre nem feltétlen van szükség, mivel a nagyobb részt webes megoldással készített elemeket az adminisztrációs felületen keresztül, esetleg webes programozással módosítani, frissíteni lehet. Ilyenkor a felhasználók csak annyit tapasztalnak, hogy az appot megnyitva egyes részek frissültek, változtak.
Összességében ezzel időt és pénzt spórolhat meg, mivel nem kell a Google Play és az App Store feltöltéseket igénybe venni, nem kell kivárni a Store-ok újbóli ellenőrzését, az appok publikálását és a verziófrissítést. Kisebb módosításokat maga a Megrendelő is elvégezhet, mélyebb szintű - elemi fejlesztéseket- pedig rövid határidővel és kedvezőbb áron biztosítunk.

Milyen hátrányai lehetnek egy hybrid appnak?

Gyakorlatilag már semmi. Kezdetben az internetcsomagokért kemény összegeket kértek el a szolgáltatók, a legtöbben kétszer is meggondolták, hogy mikor használják netezésre az okostelefonjukat WIFI hálózaton kívül. Mára már jelentősen megváltozott a helyzet, a legtöbb szolgáltató kellő adatmennyiséget vagy korlátlan internetcsomagot biztosít elérhető áron, így természetessé vált, hogy így vagy úgy, de folyamatosan online használjuk készülékeinket. A hybrid appok nem sokat érnek offline állapotban, mert a legtöbb információ a webről töltődik be, ehhez aktív internetkapcsolatra van szükség. Nyilván ezek az alkalmazások elsősorban online tevékenységhez is kötöttek, (pl. pizza vagy taxi rendelés, friss hírek, GPS műveletek, push üzenetek, chatelések...stb.), tehát minden olyan projekt kivitelezésére ezt a megoldást ajánljuk, ami kommunikációt igényel. Márpedig a legtöbb alkalmazás ilyen. Kevés, inkább régebbi játékokra jellemző a full natív működés, ami offline módban is elszórakoztatja a felhasználót. Napjainkban minden online működik, mindenki online van és ezáltal maximális teret kapnak ezek hybrid megoldások.

Mennyibe kerül és mennyi idő a fejlesztés?

Egy hibrid applikációt nettó 2.000.000 forinttól készítünk el Android és iOS rendszerekre. Határidőt tekintve érdemes a nyers fejlesztési időt 40-60 munkanappal kalkulálni.

Pontos árat természetesen akkor tudunk mondani, miután megismerjük és áttanulmányozzuk a projektet. Kétféle formában lehetséges ez: az egyik, amikor a Megrendelő részletes (akár szakmai) specifikációt biztosít az ötletéről és erre 2-3 munkanapon belül pontos árat és határidőt tudunk kalkulálni. A másik lehetőség, amikor még nincs dokumentációja az elképzeléséről, csak vázlatokban, képmetszéseken vagy gondolatokban létezik a terv. Ezesetben lehetőséget biztosítunk egy funkcionális IT specifikáció készítésére, amit titoktartási nyilatkozat mellett, rövid határidőre és kedvező áron ajánlunk. További információk: IT specifikáció készítés.

Költség

Időigény

Stabilitás

Sebesség

Eszközlefedettség