Ahogy egyre többen használják a telefonjukat a fizetéshez, a készpénzmentes megoldások száma is folyamatosan növekszik. Lehet fizetni POS terminálnál bankkártyával, néhány éve telefonnal, amit már egyre több bank és telefon típus tesz lehetővé. Tehát ennyi? Közel sem. Cikkünkben ezúttal két másik opciót is bemutatunk.

Személyre szabott “fesztivál” fizetőeszközök

Már nem annyira új, de annál érdekesebb készpénzmentes fizetési lehetőség a HelloPay és a FestiPay rendszerek, amelyek különösen a rendezvények, fesztiválok világában terjedtek el.

Ezek a megoldások egyedi módon közelítik meg a fizetést, mivel kifejezetten nagy tömegrendezvényekre lettek kialakítva, ahol a gyors és hatékony tranzakciók kulcsfontosságúak.

Az ilyen rendszerek közös jellemzője, hogy a felhasználók egy speciális kártyát vagy akár egy karkötőt használnak a fizetéshez. Ezek az eszközök a rendezvények helyszínén előre feltölthetők, majd a vásárlás során egyetlen érintéssel lehet velük fizetni. Az ilyen rendszerek előnye, hogy nem kell aggódni a készpénz vagy a bankkártya elvesztése miatt, és a tranzakciók rendkívül gyorsan, sorban állás nélkül zajlanak le.

A HelloPay és FestiPay megoldások különösen jól működnek fesztiválokon, ahol a látogatók tömege miatt a hagyományos fizetési módok nem lennének elég hatékonyak és óriási a hibázási lehetőség. Ráadásul ezek a rendszerek lehetővé teszik a szervezők számára, hogy jobban nyomon kövessék a pénzmozgásokat, és különféle statisztikákat is készíthessenek az eladások alakulásáról.

QR kódos fizetés: gyors és egyszerű

A QR kódos fizetés lényege, hogy a vásárló egy okostelefon segítségével beolvassa a kereskedő által kihelyezett QR kódot, amely elindítja a fizetési folyamatot. Ehhez a vásárlónak nem szükséges bankkártya, csupán egy applikáció, amely támogatja ezt a funkciót.

Ez a fizetési mód különösen népszerűvé válhat hazánkban az olyan üzletekben, ahol a gyorsaság és a kényelem kulcsfontosságú, például kávézókban, kisboltokban vagy akár piacokon. A Magyar Nemzeti Bank Qvik néven, szeptemberben indítja el az azonnali fizetési rendszert.

Fontos kiemelni, hogy az ilyen típusú tranzakciók során a biztonság is magas szinten van, hiszen a felhasználók saját mobiljukat használják, és a fizetés PIN-kóddal vagy biometrikus azonosítással védett.

A qviktranzakciók jelentős előnye a kereskedők és szolgáltatók számára az alacsonyabb költségekben rejlik. Mivel a qvik mögött álló hazai, MNB-tulajdonban lévő infrastruktúrának kisebb jövedelmezőségi elvárásai vannak, mint a globális szereplőknek, a hazai rendszer akár lehetővé is teheti a kedvezőbb díjazású elektronikus fizetési megoldások kialakítását.

Ez különösen előnyös a kkv-k számára, akik jelenleg magasabb díjakat fizetnek az elektronikus fizetések elfogadásáért, mivel gyengébb alkupozícióban vannak a bankokkal szemben.

Ráadásul a qvikalapú fizetések esetén a vállalkozások azonnal megkapják a pénzt, míg a kártyás fizetések esetén ez akár több napot is késhet. Kérdés, hogy ez milyen tranzakciós terheket ró majd a vásárlókra, amiről jelenleg kevés az információ.

 

A készpénzmentes fizetési megoldások, legyen szó QR kódos rendszerekről vagy speciális fesztiválfizetési megoldásokról, egyre inkább a mindennapok részévé válnak. Ezek az innovatív megoldások nemcsak a felhasználói élményt javítják, hanem hozzájárulnak a biztonságos és gyors pénzügyi tranzakciók elterjedéséhez is.

Az applikáció fejlesztők számára ezek a technológiák kiváló lehetőségeket kínálnak arra, hogy a felhasználói igényeket kielégítve modern és kényelmes megoldásokat nyújtsanak.

 

Kép forrása: Image by rawpixel.com on Freepik