A csaló weboldalak, sms-ek, e-mailek mellett egyre gyakrabban érkeznek hírek adathalász alkalmazásokról is. Ezeket többnyire gyorsan és sikeresen tiltják az alkalmazásboltok, de fontos, hogy a felhasználók is időben felismerjék, ha ilyennel találkoznak. Ez ugyan nem mindig egyszerű, de bizonyos árulkodó jelek alapján gyanúsak lehetnek, és elkerülhetők a potenciálisan veszélyes alkalmazások telepítése. Íme néhány módszer, amely segíthet azonosítani a csaló applikációkat.

1. Alkalmazásértékelések és vélemények ellenőrzése

Túl sok pozitív értékelés rövid idő alatt: Ha egy új alkalmazás hirtelen sok pozitív értékelést kap, különösen, ha azok hasonló tartalmúak, az gyanús lehet. Érdemes utánaolvasni más platformokon is az értékeléseknek, és ha sehol nem található róla információ, akkor nem szabad letölteni.

Hamis értékelések: Figyelj az olyan véleményekre, amelyek túl általánosak vagy szokatlanul lelkesek, és nem említenek konkrét részleteket.

2. Fejlesztői információk

Ismeretlen fejlesztő: Ha az applikáció fejlesztője nem ismert, vagy kevés információ áll rendelkezésre róla, az figyelmeztető jel lehet.

Hamis vagy nem létező weboldal: Ellenőrizd, hogy a fejlesztő hivatalos weboldala létezik-e, és megbízhatónak tűnik-e.

3. Kéretlen engedélykérések

Túl sok vagy indokolatlan engedélykérés: Ha az alkalmazás túl sok hozzáférést kér (például helymeghatározás, kamera, névjegyek stb.), különösen, ha ezek nem kapcsolódnak a funkcióihoz, az intő jel lehet.

4. Leírás és képernyőképek

Rossz minőségű leírás: Ha a leírás tele van helyesírási hibákkal, magyartalan, túl rövid vagy zavaros, az gyanús, nem megbízható applikációra utalhat.

Hamis képernyőképek: Előfordulhat, hogy a képernyőképek nem illenek az alkalmazás leírásához, vagy más népszerű appokból származnak. Ha ilyen bakit találsz, akkor inkább felejtsd el az appot.

5. Applikáció eredete

Nem hivatalos forrásokból származó applikációk: Kerüld az olyan alkalmazásokat, amelyeket nem hivatalos áruházakból vagy weboldalakról tölthetsz le. Valószínűleg amiatt nem találhatók meg az alkalmazásboltokban, mert tiltották, ráadásul okkal.

6. Használat közben tapasztalt viselkedés

Furcsa viselkedés vagy teljesítményproblémák: Ha az alkalmazás gyakran összeomlik, szokatlanul sok adatot fogyaszt, vagy hirtelen indokolatlan reklámokat kezd megjeleníteni, az gyanús lehet.

Adatgyűjtés: Figyelj arra, ha az applikáció érzékeny adatokat gyűjt, amelyeket a funkciói nem indokolnak. Semmiképpen ne adj engedélyt semmilyen adatodhoz, és azonal töröld az appot.

7. Egyéb intő jelek

Magas letöltési szám és alacsony értékelés: Ha egy applikációt sokan letöltöttek, de az értékelések alacsonyak, az csalásra utalhat. És ez fordítva is igaz.

Gyorsan eltűnő alkalmazások: Ha egy appot rövid időn belül eltávolítanak az áruházból, az gyakran azt jelenti, hogy az alkalmazás problémás volt. Ha ehhez nagyon hasonló app jelenik meg, akkor azzal is érdemes vigyázni.

8. További lépések, hogy elkerüld a bajt

Antivírus szoftver használata: Használj antivírus programokat, amelyek segítenek kiszűrni a kártékony alkalmazásokat. Itt is is figyelj, hogy megbízható forrású appot tölts le.

Külső források ellenőrzése: Az olyan weboldalak, mint az AppBrain vagy a VirusTotal, segítséget nyújthatnak az alkalmazások megbízhatóságának ellenőrzésében.

Bár a csalók is egyre ügyesebbek, érdemes fenntartással kezelni minden olyan mobilakalmazást, ahol egy kicsit is “kilóg a lóláb”. Ha a fenti közül a jelek közül többet is tapasztalsz egy alkalmazás kapcsán, érdemes elkerülnöd annak letöltését és használatát.

Kép forrása: Image by Freepik