Az új tanév izgalma mellett a diákoknak számos kihívással szembesülnek szeptemberben: új tantárgyak, szigorúbb napi rutin és egyre több iskolai feladat vár rájuk. A nyár könnyed napjai után nehéz visszarázódni a hétköznapokba, főleg így, hogy még javában tombol a kánikula. Szerencsére ma már számos digitális eszköz és alkalmazás áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a gyerekeknek a zökkenőmentes átállásban.

Jegyzetek kezelése átláthatóbban

Az iskolai feladatok kezelése és a tanulás rendszerezése sokszor komoly kihívást jelenthet. Az olyan alkalmazások, mint a Google Classroom, a Microsoft OneNote vagy a Keep lehetővé teszik a diákok számára, hogy digitálisan rendszerezzék jegyzeteiket, házi feladataikat, és könnyen hozzáférjenek az oktatási anyagokhoz. Ezek az appok különösen hasznosak a felső tagozatos és középiskolás diákok számára, akiknek már komolyabb terhekkel kell szembenézniük.

A Google Classroom például nemcsak a tanároknak teszi egyszerűbbé a tananyagok megosztását, hanem a diákok számára is átláthatóbbá teszi a feladatokat és a határidőket. A digitális jegyzetfüzetként működő Microsoft OneNote és a Keep pedig segítenek abban, hogy a tanulók rendszerezetten gyűjtsék össze a tantárgyakhoz tartozó anyagokat, és könnyen megtalálják azokat.

Interaktív gyakorlás

A játékos tanulás egyre nagyobb teret hódít az oktatásban, és ma már számos applikáció áll rendelkezésre, amely a tanulást szórakoztatóvá és motiválóvá teszi. A Kahoot! és a Quizlet kiváló példák erre.

A Kahoot! egy interaktív kvízplatform, ahol a tanárok és diákok egyaránt készíthetnek kvízeket, melyek segítségével játékos formában lehet gyakorolni a tananyagot. A versengés élménye növeli a tanulók motivációját, és segít mélyebben rögzíteni az új ismereteket.

A Quizlet pedig egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a tanulók számára, hogy saját kártyákat készítsenek, amelyek segítségével könnyebben megjegyezhetik a tananyag legfontosabb részeit. Az alkalmazás számos előre elkészített kártyacsomagot is kínál különböző tantárgyakhoz, ami megkönnyíti a tanulás megkezdését, ráadásul ma már AI funkcióval is rendelkezik.

Rendszerezés és időmenedzsment

A tanulás mellett az idő hatékony beosztása is kulcsfontosságú a sikeres iskolai teljesítményhez. A My Study Life és a Trello olyan alkalmazások, amelyek segíthetnek a diákoknak abban, hogy nyomon kövessék a feladataikat és hatékonyan osszák be az idejüket.

A My Study Life kifejezetten diákok számára készült, és lehetővé teszi a tantárgyak, órarendek, házi feladatok és vizsgák nyomon követését. Az alkalmazás emlékeztetőket küld, hogy a diákok ne feledkezzenek meg a fontos határidőkről.

A Trello pedig egy sokoldalú szervező eszköz, amely segít a diákoknak abban, hogy vizuálisan rendezzék a teendőiket. Az egyszerű drag-and-drop felület lehetővé teszi, hogy könnyedén átlássák, mely feladatokat kell elvégezniük, és melyek vannak már készülőben.

A szülők támogatása

Nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is hasznosak lehetnek bizonyos alkalmazások, amelyek lehetővé teszik, hogy kövessék gyermekeik előrehaladását.

A ClassDojo egy ilyen alkalmazás, amely segít a szülőknek abban, hogy kapcsolatban maradjanak a tanárokkal, és naprakész információkat kapjanak gyermekük iskolai teljesítményéről és viselkedéséről.

A legtöbb iskolában erre a közösségi média platformokat használják (Facebook, Messenger, WhatsApp, Viber), ami szintén segíti a kommunikációt. Viszont egy kimondottan erre a célra létrehozott app sokkal nagyobb átláthatóságot biztosít, és kevésbé tűnik el egy fontos üzenet a hírfolyamban.

 

Sokan nem helyeslik, ha a diákok telefont használnak, azonban a szeptemberi visszarázódás nem könnyű feladat a  gyerekek számára. A megfelelő applikációk nagyban megkönnyíthetik számukra a tanulást és a teendők rendszerezését. Az iskolai appok és interaktív tanulási platformok nemcsak hatékonyabbá, hanem élvezetesebbé is tehetik a tanulást, segítve ezzel a diákokat abban, hogy zökkenőmentesen térjenek vissza az iskolapadba a nyári szünet után.

Kép forrása: Image by freepik